| Önceki başlık :: Sonraki başlık |
| Yazar |
Mesaj |
su.
|
Tarih: Cum Arl 29, 2006 0:53 Mesaj konusu: Türkiye'de Vegan/Vejetaryen Olmak |
|
|
Vejetaryenlik pek o kadar değil de, vegan olmanin gercekten zor oldugunu dusunuyorum. Yani vegan degilim ben fakat burada yurt disinda bulunan materyallerin biri yok. Mesela orada Egg Replacer var, gerci kimyasal sonucta o yuzden ne kadar saglikli oldugu da tartisilir ama burada Egg Replacer gibi seyler yok bildigim kadariyla. Ya da mesela soya sutunden yapilmis dondurma. Cunku ben sut ve dondurma yemeden yasayamam gibi geliyor, o yuzden hep veganligi erteliyorum maalesef.
Onun disinda bence Turkiye'de cok bir sorunu yok bu tercihlerin. Bir cok kafede, restoranda uygun yiyecekler bulmak mumkun oluyor disaridan yemek soz konusu ise. _________________ You Are What You Eat. |
|
| Başa dön |
|
 |
Nida
|
Tarih: Prş Oca 18, 2007 0:00 Mesaj konusu: |
|
|
Aslinda "cousine" olarak dusundugumuzde Turk mutfagi vegan+vejetaryenlere en uygunlarindan biri bence, ancak insanlarimizin et yemedigimizi duyduklarinda Jupiter'den gelmisiz muamelesi yapmalari ve yemek deyince akillarina kebap gelmesi hos degil tabii ki...
Calisip disarda yedigimden vegan kalamiyorum, ancak vegan oldugum zamanlarda soya urunlerine hic ihtiyac duymazdim ben, bence gereksiz ve hatta vegan mantiga aykirilar, yani fabrikalarda islenmis teksture etin inek sutunden daha dogal oldugunu kimse iddia etmemeli, ancak gecis surecine ve hayvanlara iskencenin engellenmesine katkilari yadsinamaz tabii... |
|
| Başa dön |
|
 |
metin Site Admin
|
Tarih: Cum Oca 19, 2007 2:40 Mesaj konusu: |
|
|
Vegan olmak bence çoğu zaman o kadar zor değil. Zor olan kısmı yeni alışkanlıklar kurmak. Tabii ki her şey için geçerli değil bu ama mesela peynir sevenlerin (ben de onlardan biriydim) başka sevecek bir şey bulması gerekir.
Kilo vermek istersen ve verir vermez yineden almak istemezsen diyet olmaz, yeni alışkanlıklar kurmak gerekir. Vegan olmak aynı şey işte, önce çok zor ama zaman gittikçe daha kolay olur.
İnek sütü doğal bir şey olduğuna hiç katılmıyorum. İnekler sadece 8000 yıldır aramızda (et ve meyve mesela milyonlar senedir yiyoruz), vücudumuza bakarsanız hala avcu toplacı olarak beslenmeliyiz. Yani bence amaç 'doğal' yaşamak değil (internet ne kadar 'doğal'?), amaç ahlaksal yaşamak.
Tabii ki katkı maddeler vb azaltmak ister insan, ama vegan olarak yeterli B12 almak için mesela en iyisi bir hap almak yada B12 ile zenginleştirilmiş soya sütü içmek. |
|
| Başa dön |
|
 |
Nida
|
Tarih: Cum Oca 19, 2007 14:03 Mesaj konusu: |
|
|
İnek sütü doğal bir şeydir, doğal olmayan insanların onu içmesidir, örnek olarak vermemin sebebi de bunun bile soya etinden doğal olduğunu düşünmemdir, kimseyi süt içmeye teşvik etmek değil
B12'yle zenginleştirilmiş maddeleri almak doğal olmasa da gerekliliği savunulduğundan mantıklı olduğu düşünülebilir, ama böyle bir faydası dahi olmayan soya etinin ahlaksal yaşamakla olan bağlantısı nedir? |
|
| Başa dön |
|
 |
metin Site Admin
|
Tarih: Cum Oca 19, 2007 18:03 Mesaj konusu: |
|
|
Bilmiyorum, bence 'doğal' kelimesi biraz problemli. 'Doğal' burada ne demek? Süt soya etinden daha uzun zamandır kullanılıyor dersek katılırım tabii, ama yemek olarak hiç biri pek 'doğal' değil. Yani fabrikadan geçirmedi diye 'doğal' dersek yam yam olmak gayet 'doğal' (katkı maddeler yok!)
Sık sık rastlanan bir yemek ve 'doğal' bence iki çok farklı şey
Neyse, en çok sütün hiç 'doğal' bir yemek olmadığını vurgulamak istedim.
Her şey tabii ki ahlaksal yaşamakla bağlı değil. 'Ahlaksal yaşamak' sadece vegan olmaya karar verdiğim sebep, ve bana göre (yanlış olabilirim tabii) veganlar genellikle bu nedenle vegan olmaya karar verir. |
|
| Başa dön |
|
 |
ozanist
|
Tarih: Pzr Hzr 10, 2007 16:27 Mesaj konusu: |
|
|
Türkiye' de vegan olmak, vejetaryen olmak değil;
diğerlerinden farklı olmak zordur!
 _________________ ozan-ist |
|
| Başa dön |
|
 |
filiz koç
|
Tarih: Sal Mar 23, 2010 23:18 Mesaj konusu: |
|
|
vejeteryan olduğumdan beri etçil insanlara laf yetiştirmekten onlara bunun sağlıklı olduğunu anlatmaya çalışmaktan daha büyük bir zorlula karşılaşmadm=)
veganlığa geçiş yapmak istiyorum ama ancak soya tükettğm zaman tam protein alabildiğimden emin olucam.soyada eti yada sütü yada tofu çok kolay bulunmuyor. _________________ meat is murder! |
|
| Başa dön |
|
 |
Yeliz
|
Tarih: Pzr Nis 04, 2010 23:19 Mesaj konusu: Vegan protein |
|
|
Turk sitelerinde vegan protein ile ilgili cok yanlis ve korkutucu seyler yaziyor. Halk da bunlara inaniyor, malesef doktorlar da. Ben hamileyken Turkiye'deki doktorlarim cok baski yaptilar et yemem icin, iyi ki Amerika'daki doktorlarimin hicbiri veganligimi bir sorun olarak gormedi (yer degistirdigim icin birkac farkli doktora gittim). Sonucta da cok saglikli bir bebegim oldu. Su anda oglum neredeyse sekiz aylik ve hala cok saglikli, ben de cok saglikliyim (hala veganim) ve kendimi iyi hissediyorum ve Turkiye'deki doktorlar hala et yememde ve bebegime yedirmemde israr ediyorlar. Toplumsal bir takinti bu. Bu konuyla ilgili bir yazi yazdim, konunun cok ufak bir bolumunu kapsiyor ama hic yoktan iyidir:
http://veganyemekler.blogspot.com/
Tum veganlara kolay gelsin. En zoru gercekten insanlarla bas etmek. Ve iste bu yuzden Turkiye'de vegan olmak daha zor. |
|
| Başa dön |
|
 |
ziatara
|
Tarih: Cum Nis 30, 2010 10:31 Mesaj konusu: |
|
|
Merhaba vegan türk arkadaşlarım!!! Ben de veganım!
Bence Türkiyede vegan veya vegeteryan olmak pek zor değil çünkü bi sürü vegan yemekleri var. Soru işte başka insanların tarafından davranışı. Her bayram mutlaka etle dolu sofra var, et yemezlere hastaya gibi millet bakar. Ben Türkiye dışında yaşıyorum, benim memliketimde de vegan az, fakat umarım her senece daha çok insan etten terkeder.
Ben türk veganlarla arkadaşlık kurmak istiyorum. Bana yazarsanız çok mutlu olurum. |
|
| Başa dön |
|
 |
dreamy
|
Tarih: Pts May 10, 2010 15:17 Mesaj konusu: |
|
|
türkiyede vegan olmak zor çünkü çok az vegan var .. bazı insanlar sana deli gözüyle bakıyor .. tamamen yalnız kalıyorsun .. _________________ ahimsa .. |
|
| Başa dön |
|
 |
|